Ongevalsanalyse: akelige wond door hogedrukspuit

Wat is er gebeurd?

“Ik was met een hogedrukstraal een varkensstal aan het schoonspuiten. Ik had geen haast en kon het op mijn gemak doen. We werken hier altijd met een breedstraalnozzle en met een druk van 200 bar. Bovenaan de wanden beginnen en dan naar beneden werken, dat is de afspraak. Daarna doen we de grond. We spuiten altijd vijf centimeter boven de grond en dragen daarbij altijd veiligheidslaarzen. Op een gegeven moment spoot ik door mijn eigen laars heen. Op mijn wreef, net achter de veiligheidsneus van mijn schoen. De laars en mijn huid werden doorboord door de waterstraal.

Ik ben naar de Eerste Hulp gegaan, waar ze helaas niet zo veel ervaring met dit soort wonden hadden. Nog steeds voel ik regelmatig een lichte pijn aan mijn voet. Men zegt dat dat waarschijnlijk zo zal blijven.

Hoe kan dit worden voorkomen?

Ger Meuwissen, preventieadviseur bij Stigas: “Vloeistoffen onder een dergelijke hoge druk dringen gemakkelijk door een laars en vervolgens diep door in de weefsels van het lichaam. Daar veroorzaken ze grote beschadigingen en diepe wonden. Dit terwijl er weinig tot niets te zien is van die verwondingen aan de buitenkant. Daarom moeten slachtoffers bij de behandelend arts altijd aandringen om informatie in te winnen bij deskundige artsen. Maar het beste is natuurlijk voorkomen. Daarvoor heb ik twee belangrijke tips:

  • Instrueer uw medewerkers voldoende afstand te houden tussen de drukstraal en de voeten. Druk ze op het hart altijd goed op te letten waar ze spuiten.
  • Verstrek alle medewerkers laarzen met een beveiligde bovenwreef.
  • Laat medewerkers met een zo laag mogelijke druk spuiten. Dit is veiliger en veroorzaakt ook minder lawaai en trillingen.