Ongevalsanalyse: Dood door prikkeldraad onder spanning

Een 60-jarige vrouw is begin augustus 2016 in het donker verstrikt geraakt in prikkeldraad waar spanning op stond. De volgende ochtend werd ze gevonden door een krantenbezorger, die haar dood in het weiland zag liggen, nog steeds verstrikt in het prikkeldraad. De meest waarschijnlijke doodsoorzaak is een combinatie van ziekte, uitputting en langdurige stroomschokken.

Reconstructie van het ongeval doet vermoeden dat de vrouw ’s avonds laat, lopend op weg naar huis, gedesoriënteerd is geraakt, van de weg af is gegaan en met haar broek ter hoogte van beide kuiten verstrikt geraakt in het prikkeldraad. Daarna is ze is gevallen.

Combinatie van factoren

Forensisch onderzoek heeft uitgewezen dat de schikdraadinstallatie aan de eisen voldeed en naar behoren functioneerde. Ook is vastgesteld dat het slachtoffer nog urenlang geleefd moet hebben en dus niet is geëlektrocuteerd. De stroomsterkte van een schrikdraadinstallatie is zo klein dat dat niet mogelijk is. Een schrikdraad voert een hoge spanning (2000 tot 10.000 volt), maar levert een heel lage stroomsterkte in zeer korte pulsen. Het meest waarschijnlijke oorzaak van het overlijden is een combinatie van ziekte, uitputting en langdurige stroomschokken geweest.

Advies Stigas: Gebruik prikkeldraad nooit als schrikdraad!

Stigas raad aan om prikkeldraad nooit als schrikdraad te gebruiken. Schrikdraad moet een glad draad of lint zijn. Dit voorkomt dat mensen er met hun kleding of dieren er met hun vacht in verstrikt raken en langdurig worden blootgesteld aan de elektrische schokken. Het doel van schrikdraad is dat iemand terugdeinst van de schrik. Prikkeldraad heeft de eigenschap dat je erin verstrikt raakt. Deze twee functies zijn onverenigbaar.

Ook goed om te weten: er is een norm met de veiligheidsbepalingen voor elektrische schrikdraadinstallaties: NEN 5237:1995 nl