Ongevalsanalyse: Hand in hakselaar

Het verhaal van het slachtoffer

“We zijn mais aan het hakselen op het land. Plotseling loopt de mais vast in de maismond. Eerst proberen we de mais terug te draaien, maar dat lukt niet. Ik stap uit en mijn collega zet de invoer stil. Ik haal de mais er met mijn hand uit en doe de mais er opnieuw in.

Mijn collega zet de invoer weer aan, maar de mais loopt nog steeds vast. Opnieuw zet mijn collega de invoer stil en opnieuw haal ik de mais eruit. De invoer gaat weer aan en ik gooi er kleine hoeveelheden mais in. Er zitten lange stengels bij en daarmee probeer ik de mais naar binnen te duwen. Plotseling voel ik een ruk aan mijn arm, ik val voorover en mijn rechterhand komt in de aanvoertrommel terecht. Mijn collega belt direct een ambulance. Die brengt me naar het ziekenhuis. Daar blijkt dat mijn hand zo beschadigd is dat hij geamputeerd moet worden.”

Wat is er gebeurd?

Via de stengels van de mais krijgt hij een ruk aan zijn arm, struikelt en komt met zijn hand in de draaiende aanvoertrommel terecht.

Waar ging het mis?

De medewerker is zich er niet van bewust dat hij zich - via de stengels van de mais - in de gevarenzonde bevindt. De ruk aan zijn arm is onverwacht. Hierdoor heeft hij geen controle over zijn lichaam, struikelt en komt met zijn hand in de aanvoertrommel terecht.

Hoe kon het gebeuren?

De medewerkers hebben haast. Het hakselen schiet niet op. Ze weten dat je de machine uit moet zetten als je er met je handen ingaat. Dat hebben ze twee keer gedaan. Bij de derde poging de mais in de machine te krijgen, laten ze de machine draaien, in de hoop dat het dan wel lukt, zonder zich te realiseren dat je via de stengels van de mais ook in contact met de machine kunt komen.

Wat valt hiervan te leren?

  • Let bij aankoop van een oogstmachine op de capaciteit ervan: hoeveel kan hij aan?
  • Stem de rijsnelheid af op de capaciteit van de machine; dat voorkomt stroringen.
  • Ga na of een terugdraaimogelijkheid een optie is, zodat de mais de machine uit kan worden gedraaid.
  • Kom nooit in de gevarenzone van een draaiende machine.