Eerste ‘Veilig op 1-week’ in agrarische en groene sector

Veilig op 1 week

ga in gesprek over veiligheid 

Van 16 tot en met 20 september organiseert het platform Zero Accidents de Veilig op 1-week. In deze week besteden de deelnemers extra aandacht aan de veiligheid op het werk. Centrale thema is: Durf te bepreken waar je je zorgen over maakt! 

 “Dat begint met bewustwording. En alert zijn op hoe vaak je ‘efkes snel’ iets net niet helemaal veilig doet. Hoe is het nu? Wat zijn we aan het doen? En worden we daar blij van?”, aldus Wim van den Boomen, namens LTO deelnemer aan het platform en werkgeversvoorzitter van Stigas.

Brenda de Jong, deelnemer aan het platform namens de FNV, vindt dat incidenten op de werkvloer bespreekbaar moeten zijn: “Wat gaat er mis of bijna mis? Wat kunnen we hiervan leren? Pas als het geen taboe meer is om hierover te spreken, open en zonder meteen de schuldvraag te stellen, kun je gezamenlijk bedenken wat er anders en beter kan.” 

Hulpmiddelen

Op dit moment ontwikkelt Stigas een aantal eenvoudige hulpmiddelen om dat gesprek op gang te brengen. De verschillende organisaties die deelnemen aan het platform zullen, elk op hun eigen manier, invulling geven aan de week. 

Intentieverklaring

Een jaar geleden zetten de deelnemers aan het platform hun handtekening onder een intentieverklaring met daarin één duidelijke ambitie: Nul dodelijke ongevallen op het werk in de agrarische en groene sector in 2020. Deelnemers aan het platform zijn inmiddels: LTO Nederland, CUMELA Nederland, Branchevereniging VHG, FNV, CNV Vakmensen, VBNE, AVIH, Fedecom, Nevedi, Nijhof-Wassink en Stigas. Het initiatief wordt ondersteund door het RIVM en de Inspectie SZW. 

Partijen doen er alles aan om de veiligheid op de agrarische en groene bedrijven te gaan verbeteren door

  1. samen te werken;
  2. een cultuur in de sector te realiseren waarbij veilig werken voorop staat;
  3. ondernemers en werknemers te ondersteunen met advies, voorlichting en tools;
  4. samen te werken aan technische oplossingen om de veiligheid te verbeteren; en
  5. het melden en leren van (bijna)ongevallen te bevorderen. 

Vier dodelijke ongevallen dit jaar

Dit jaar zijn er tot nu toe in de agrarische en groene sector vier dodelijke ongelukken gebeurd.

Initiatieven 

Meer lezen over de intentieverklaring en de initiatieven van de deelnemende partijen? Lees verder.

Logo veilig op 1 week