Kind (7) overlijdt na ongeluk met koe in weiland in Meliskerke

  • Dodelijke ongevallen

MELISKERKE - Een 7-jarige jongen is maandagmiddag bij Meliskerke overleden na een ongeluk met een koe. Dat gebeurde in een weiland bij minicamping De Koehoorn, bij buurtschap Mariekerke.  Wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk. 

Volgens een omstander hielp de jongen toen de koeien uit het weiland werden gehaald om ze te melken. Of het echt gaat om een 'aanval' van een koe, zoals in eerste instantie werd gemeld, kon een woordvoerster van de politie maandagavond nog niet zeggen. ,,Het kan ook een ongeluk zijn. Daar doen we onderzoek naar."

De schok onder omstanders, van wie veel campinggasten, was uiteraard groot. Wie daar behoefte aan had, kreeg opvang en hulp aangeboden.

Veearts Mark van de Vijver uit IJzendijke vermoedt dat het gaat om een ongeluk en niet om een agressieve koe. ,,Die vallen maar zelden mensen aan. Stieren doen dat wel: daar komt jaarlijks toch wel iemand in ons land door om het leven. Maar een koe, dat is uitzonderlijk. Die worden bijna nooit agressief, en ze vallen al helemaal geen kinderen aan." De veearts gaat daarom uit van een ongeluk. ,,Een koe kan schrikken, en dan een onverwachte beweging of sprong maken. Als zo'n dier dan boven op je gaat staan, kan dat flinke gevolgen hebben."

Desondanks kán een koe agressief worden en mensen aanvallen. Een onderzoek uit 2016 van de Universiteit van Liverpool toonde aan dat in Groot-Brittannië bijna jaarlijks iemand om het leven komt bij een bewuste aanval van een koe. Dat gebeurt dan echter bijna altijd om de eigen kalfjes te beschermen.

Bron: PZC, 20-8-2018

Koe die jongetje doodde in Meliskerke, viel doelbewust aan

MELISKERKE - De koe die gisteravond de dood veroorzaakte van een 7-jarig jongetje bij Meliskerke, heeft het kind doelbewust aangevallen. Dat blijkt volgens de politie uit verklaringen van getuigen. 

Het jongetje hielp bij mini-camping De Koehoorn, waar hij woonde, met het binnenhalen van de koeien. Daarbij is hij doelbewust aangevallen door een agressief dier, meldt een woordvoerster van de politie. ,,Die signalen vingen we gisteren meteen al op. We hebben getuigen gesproken, en die bevestigen dat." . 

Voor de politie maakt dat overigens geen verschil met hoe het de zaak behandelt. ,,Dit is voor ons een vreselijk en noodlottig ongeval. Strafrechtelijk gezien kunnen we hier uiteraard niets mee."

Volgens deskundigen is het uiterst zeldzaam dat een koe agressief wordt en een mens aanvalt.
Ondertussen heerst op de Boazschool in Meliskerke, waar het 7-jarige jongetje op school zat, rouw en verdriet. De school is onderdeel van Colon, vereniging voor reformatorisch primair onderwijs in Zeeland. Voor ingrijpende gebeurtenissen als het overlijden van een leerling is bij Colon een draaiboek opgesteld. Dat wordt nu gevolgd, zegt directeur Peter Kieviet. 

Het ongeluk vond plaats op maandag; een dag eerder hadden de leerlingen van de Boazschool nog de gezamenlijke jaaropening bijgewoond in de kerk. ,,Wij hebben de dominee gevraagd dinsdagmorgen op school uit de Bijbel te lezen, tijdens een samenkomst met alle leerlingen", vertelt Kieviet. Het draaiboek geeft alleen aanwijzingen op hoofdlijnen. Hoe de school er nader invulling aan geeft, hangt af van wat er uit de leerlingen komt, geeft de directeur aan. Aan het eind van de dag wordt daar verder over gepraat.

,,We zullen in nauw contact met de GGD Zeeland de juiste stappen zetten", zegt Kieviet. Het is niet waarschijnlijk dat er vanuit de school een herdenking met veel publiek vertoon komt, zoals een stille tocht. De school wil de schokkende gebeurtenis in eigen kring verwerken, zonder veel ruchtbaarheid naar buiten.

Bron: AD, 21-8-2018