Twee personen overlijden in gierput Oostrum

  • Dodelijke ongevallen

De brandweer Limburg Noord heeft vrijdagmiddag de lichamen van twee personen 75 en 49 jaar oud in een gierput gevonden van een varkenshouderijbedrijf in Oostrum/Venray. Volgens ingewijden gaat het om een vader en zoon. Hoe de beide personen in de gierput zijn beland, is nog niet bekend. De politie en arbeidsinspectie stellen een onderzoek in

De slachtoffers werden door familieleden, die ook op het bedrijf werken, als vermist opgemerkt, zo meldt een woordvoerder van de brandweer. De brandweer werd vlak voor 14.00 uur gealarmeerd. Daarop is ambulance en brandweer massaal uitgerukt met meerdere eenheden en een traumahelikopter. Na een half uur zoeken werden de twee vermiste mensen gevonden. Helaas kwam de hulp te laat. Onduidelijk is hoe de personen in de gierput terecht zijn gekomen. Ze waren er wel aan het werk, maar wat er is precies is voorgevallen, is verder niet bekend en moet nog onderzocht worden.

De Telegraaf bericht dat er bij de boerderij een tractor staat met aanhanger met slangen naar beneden. Mogelijk hebben de mannen mest willen storten. Bekend is dat wanneer mest overgepompt wordt, er grote hoeveelheden mestgassen vrijkomen. Bij kleine hoeveelheden stinkt het gas, bij grote hoeveelheden niet omdat de reukzenuw verlamt. Mensen kunnen snel het bewustzijn verliezen en in de mestkelder vallen.

In de afgelopen uren arriveerden veel auto’s met familie en vrienden bij de varkenshouderij. Ze hebben allemaal al gehoord van het drama. Dat leidt tot emotionele reacties. Mensen vallen elkaar huilend in de armen en laten hun tranen de vrije loop, terwijl de media op afstand worden gehouden. Ook hulpverleners zijn aangeslagen, maar konden kunnen niet meer doen dan onverrichter zaken naar huis te gaan.

Melding Nederweert blauwzuurgas

Even later kon de brandweer Limburg Noord wederom uitrukken. Ditmaal moest in Nederweert een man uit een varkensstal worden gehaald, nadat hij onwel was geworden. Het slachtoffer is door de mestgassen in de stal tegen de vlakte gegaan. De melding kwam om vier uur binnen. De knecht van het boerenbedrijf heeft de man uit de stal gehaald. Ook nu werd een traumahelikopter opgeroepen voor medische hulp. Hij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis en de situatie van de man is stabiel. Ook de dieren zijn uit de stal gehaald. Uit metingen van de brandweer is gebleken dat blauwzuurgas in de mestgassen was de boosdoener. Er is geen gevaar voor de omgeving. De arbeidsinspectie onderzoekt het voorval verder.

Regelmatig ongelukken mestkelder

Er zijn regelmatig bedrijfsongevallen door bedwelmende gassen in mest, waarbij dieren maar ook mensen overlijden. in het Groningse Oldehove vielen twee jaar geleden ook een vader en zijn zoon in een gierkelder. De jongen viel er als eerste in en raakte bedwelmd door de gassen uit de mest. Zijn vader, die hem probeerde te bevrijden, raakte vervolgens ook bedwelmd. Hoewel de brandweer de beide personen kon redden, werden ze in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Waar de 16-jarige jongen vijf dagen later overleed.

Bron: Pigbusiness, 24-1-2020