Agrarische en groene sector tekent voor nul ongevallen op het werk in 2020

Nul dodelijke ongevallen op het werk in de agrarische en groene sector in 2020. Onder deze stevige ambitie zetten vandaag tien partijen hun handtekening. “Er gebeuren te veel ongevallen in de agrarische en groene sector: de laatste 10 jaar gemiddeld 16 dodelijke ongevallen per jaar.

Dit is onacceptabel en moet omlaag, elk ongeval is er één teveel!”, stellen LTO Nederland, CUMELA Nederland, Branchevereniging VHG, FNV, CNV Vakmensen, VBNE, Fedecom, Nevedi, Nijhof-Wassink en Stigas. Het initiatief wordt ondersteund door het RIVM en de Inspectie SZW. De ondertekening vond plaats op boerderij De Witte Gravin in Alphen aan den Rijn.

Partijen tekenden ervoor de veiligheid op de agrarische en groene bedrijven te gaan verbeteren door 1. samen te werken 2. een cultuur in de sector te realiseren waarbij veilig werken voorop staat; 3. ondernemers en werknemers te ondersteunen met advies, voorlichting en tools; 4. samen te werken aan technische oplossingen om de veiligheid te verbeteren; en 5. het melden en leren van (bijna)ongevallen te bevorderen.

Stigas is dit jaar van start gegaan met een ESF-project ter ondersteuning van de sectoren. Er is extra aandacht voor communicatie, voorlichting en tools om het veiligheidsbewustzijn naar een hoger plan te tillen. Veiligheid op één!

Lees meer over de initiatieven die nu al zijn gestart.